Kuruyan Eller İçin Bakım Önerileri


Dikkat Etmen Gereken Durumlar

Soğuk havalarda dışarı çıkarken eldiven kullanmaya, ellerini, aşırı sıcak veya soğuk sudan uzak tutmaya, derini tahriş edebilecek deterjanlar, kimyasallar kullanırken koruyucu eldiven kullanmaya ve dezenfektan işleminden sonra ellerini yeniden nemlendirmeye özen göstermelisin.



Evde Ellerin İçin Yapabileceğin Bakım Önerileri

1. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor! Doğal bir nemlendirici olan Zeytinyağı ile ellerini masaj yaparak ovalayıp, 20 dakika beklemenin ardından ılık su ile temizleyebilirsin, Zeytinyağı kuruyan ellerinin nem kazanmasına yardımcı olacaktır.



2. Gül suyu da cildi nemlendirme için en sık tercih edilen doğal içeriklerdendir, saf gül suyu ile ellerini yıkayıp, 1 saat bekletip, ardından ellerini ılık suyla durulayabilirsin. Dilersen gül suyunu yüzüne de uygulayabilirsin. Gül suyu aynı zamanda kırışık oluşumunu önleme ve leke gidermede de sıkça tercih edilmektedir.



3. Keyifli bir Türk kahvesi içtikten sonra telveyi atmıyoruz! Türk kahvesinin telvesi cildine nem kazandırmanın yanı sıra ellerine çok nazik bir peeling etkisi yaratarak cildindeki ölü derilerin atılmasına yardımcı olur. Bunu yapmak için içtiğin Türk kahvesinden kalan telveyi ellerine nazikçe ovalayarak yedir. 15 dk. bekledikten sonra ılık su ile ellerini temizleyebilirsin, dilersen bu işlemden sonra bir nemlendirici kullanarak daha yumuşak ellere sahip olabilirsin.



4. Kalorifer peteğinin üzerine bir kap su koy! Bu işlem, suyun buharlaşarak ortamın ve dolayısı ile cildinin nemlenmesini sağlayacaktır. Özellikle kış aylarında cildin kuruluğunu önlemek adına 2-3 günde bir kaloriferinin yanına veya üzerine bir kap su koymak cildin için çok faydalı olacaktır. Dikkat: Suyu eğer kalorifer peteğinin üzerine koymayı düşünürsen seçtiğin kabın ısıya dayanaklı olmasına dikkat etmende fayda var. Dilersen üretilen özel kalorifer su kaplarını tercih edebilirsin.




Egzamaya Dikkat!

Soğuk havaların yanı sıra, ellerinin sabun, deterjan gibi kimyasal maddeler ve suyla çok fazla temas etmesi, ellerini kurutur ve egzamayı tetikler. Kaşıntılı, sulu, kızarık yaralar şeklinde kendini gösteren egzamaya dikkat et.
Antiseptikler yerine, sıvı sabun kullanman daha iyi olacaktır. Egzaman varsa el yıkadıktan sonra tek kullanımlık kâğıt havlu kullanmalı ve ellerini hafif nemli bırakıp nemlendirici krem kullan. Evde antiseptiklerle temizlik yaparken, mutlaka lateks içermeyen pudrasız eldiven kullan.
Duş aldıktan veya ellerini yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici kullan. Egzaman arttıysa, doktorunla tedavi için görüşmen uygun olacaktır.









kuru elelde çatlakkuruyan eller içinel bakımıbakım önerileri,