Pedikür Nedir? Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli?


Pedikür nedir?

Manikür nedir diye detaylı bir rehber hazırlamıştık! Ancak pedikür konusu da en çok merak edilenlerden birisi. Biz de Melo App olarak bu yazımızda pedikür nedir, ne işe yarar, pedikür zararlı mı gibi soruların hepsine cevap vereceğiz!

 

Öncelikle bakalım pedikür ne demek veya pedikür nedir? Pedikür aslında latince terimlerin birleşmesi sonucu ortaya çıkan bir terim. Latince’de ayak anlamına gelen “pedis” ve bakım anlamına gelen cura kelimelerden türetilen bir terim. Yani anlayacağınız üzere pedikür ayak ve tırnak bakımı uygulamalarına verilen bir isimdir.

 

Pedikür aslında sadece ayak tırnaklarınıza oje sürmek değil, ayaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın bakımına verilen bir isim. Bununla birlikte pedikür erkekler için de uygulanan bir işlemdir. Pedikür genel olarak ayak tırnaklarınızın kesilmesi veya kısaltılmasını, ayak tırnaklarınızdaki hoş görünüme sahip olmayan etlerin kesilmesini, ayak derinize bakım yapılmasına, ölü dokunun uzaklaştırılmasını da sağlar. 

 

Bunlar haricinde ayaklarınıza gerekli nemi kazandırmak ve tırnaklarınızı daha güçlü duruma getirmek için de pedikür yaptırabilirsiniz!

 

Pedikür Neden Yapılır?


Pedikürün yapılma sebepleri arasında tıbbi ve kozmetik sebepleri gerekçe gösterebiliriz. Bununla birlikte ayaklarınızın da hoş ve bakımlı bir şekilde gözükmesi de günümüzde en önemli konulardan birisidir. Tıpkı ellerimizde olduğu gibi!


 

Pedikür nasıl yapılır?



Pedikürün ilk adımında tırnaklarınız ılık bir suyla yumuşatıldıktan sonra tırnakların kesilmesi veya törpü aracılığıyla kısaltılmasıdır. Kısaltma veya kesme işlemi sizin tercihlerinize göre değişkenlik gösterebilir.

 

Bir sonraki adımda da tırnak şekillendirme işlemine geçiyoruz. Bu noktada da yine sizin tercihleriniz oldukça önemlidir. Tırnağınızın nasıl bir görünüme sahip olmalı? Bu nokta sizin seçiminiz olduğu kadar pedikür uygulayan uzmanın da becerisine ve deneyimine göre değişkenlik göstermektedir.

 

Üçüncü adımda da kütikül yani ayak tırnaklarınızda bulunan sağlıksız ve hoş bir görünüme sahip olmayan küçük etlerin alınmasıdır. Bir sonraki adımda pedikür acılı bir işlem midir sorusuna cevap vermiştik. İşte acılı kısım burada olabilir ancak daha önce de vurguladığımız gibi uzmanınızın başarısına göre değişebilir.



 

Dördüncü adımda uzmanınızın ayaklarınızı ölü deriden temizlemek için peeling işlemi uygulaması gerekmektedir. Yani ayaklarınızın canlı bir görünüme kavuşması için peeling işlemi topuklarınıza, bilek kısımlarınıza kadar uygulanabilir.

 

Sıra nemlendirme banyosuna geldi! Ayaklarınızı ılık bir suya batırarak diğer adıma geçebiliriz.

 

Genelde altıncı adım erkekler için son adım olmaktadır. Peki neden? Çünkü tırnaklarınızın parlatılması ve cilalanması bu adımda yapılır!

 

Son olarak boyalı ve ojeli tırnaklar! Bu nokta da uzmanınızın tercihlerine ve uygulama biçimine göre değişkenlik göstermektedir. Oje sürmeden önce, oje ve tırnağınız arasındaki katmana hem ojenin daha iyi görünmesi hem de tırnaklarınızı ojelerin etkilerinden korumak için cila sürülebilir!

 

Pedikür Acılı Bir İşlem midir?

Pedikür acılı bir işlem değildir. Ancak pedikürün acılı bir işlem olmaması için tırnak bakım uzmanınızın deneyimli ve işinde iyi olması gerekmektedir. Yani tırnaklarınızı güvenilir ellere teslim etmelisiniz! 

 

Neden Pedikür Yaptırmalısınız?

Yukarıda saydığımız sebeplere ek olarak günlük hayatta kullandığınız ayakkabılar, topuklu ayakkabılar, spor faaliyetleri vs. tırnaklarınızın bakımsız ve sağlıksız görünmesine sebep olabilir. Özellikle yaz aylarında açık ayakkabılar giyiyorsanız veya ayaklarınızın ve ayak tırnaklarınızın görünümünü önemsiyorsanız pedikür yaptırmalısınız!

 

Hangi sıklıkla Pedikür Yaptırılmalı?

Kış aylarında ayaklarınız çok fazla ortaya çıkmadığı için ayak bakımı ihmal edilebiliyor. Ancak ayaklarınızın sürekli bir şekilde bakımlı ve sağlıklı bir görünüme kavuşması için pedikür yaptırma sıklığınız 30 gün veya 45 gün arayla yaptırılmalıdır.

 

Pedikür yaptırmak ne kadar sürer?


Pedikür yaptırmak da manikür de olduğu gibi çok uzun süren bir işlem değildir. Genellikle yarım saatlik bir zaman dilimi içerisinde pedikür işlemini gerçekleştirebilirsiniz!

 

Pedikür Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Pedikür yaptırırken ilk dikkat etmeniz kuaför ya da uzman seçimi olacaktır. Yani deneyimli bir tırnak bakım uzmanıyla çalışmak pedikür işleminin kalitesi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir.

 

Buna ek olarak pedikür yaptırırken dikkat edilmesi gereken ikinci konu hijyen diyebiliriz. Yani temiz bir ortamda pedikür işlemini tamamlamak pedikür sonrası için de konforunuzu arttıracaktır!

 

Son olarak değinmemiz gereken nokta pedikür sırasında kullanılacak malzemelerin hijyenik olduğundan ve size özel olduğundan emin olmanız gerekmekte. Başka bir müşterinin kullandığı malzemeleri sizin tırnaklarınız ve ayaklarınız üzerinde kullanmayacak, güvenilir bir uzmana ayaklarınızı emanet etmek oldukça önemlidir.